top of page

Strach! A co teď?

To, co se děje kolem nás je pro všechny (alespoň v této formě) nové, neznáme a přirozeně máme strach. Respekt je rozhodně na místě, ale neměli bychom panikařit, strach oslabuje naši imunitu a to my teď rozhodně nepotřebujeme! Jak tedy zvládat a pracovat se svým strachem? Zde je pár bodů včetně videa relaxační jógy :)


1. DECH

Dech je život. Je to základ, který nás provází od narození až do posledního výdechu. Je počátkem všeho a bez něj by nebylo nic. Přesto na něj, v dnešním zrychleném světě, kdy stres a napětí ovlivňují náš životní styl, zapomínáme.


A náš dech na tyto skutečnosti reaguje.


Pokud bychom si byli dechu opravdu vědomi, pak bychom zjistili, že když jsme ve spěchu - dech se zrychlí, když ve stresu - dech se zkrátí, pokud nás něco šokuje, slyšíme špatnou zprávu - zadržíme dech, jakmile jsme v klidu, relaxujeme, máme radost - náš dech se prodlouží, zklidní. Dech reaguje na každou emoci a situaci. Je naším zrcadlem. Problém nastává, když se v těchto situacích ocitáme často a stanou se naši přirozeností, takže si ani neuvědomíme, že se děje něco jinak.


"Dýchání je barometr stavu našeho vnitřního bytí" J. Hall


Důležité je vědět, že vědomá práce s dechem nám může pomoci zvládnout každou situaci. Vždy je na nás, jaký postoj zaujmeme. Vždyť i štěstí je vnitřní záležitostí a nejde ho získat vnějšími vlivy. Stejně tak je to se strachem. V momentě, kdy pociťujeme strach, začneme panikařit a začíná nezastavitelný kolotoč - tělo se přepne to stavu "pozor, něco se děje" a dech se zkrátí, zrychlí a sevře, aby dokázal tělu a mozku dodat větší množství kyslíku a energie potřebné k zvládnutí situace. Je vám to povědomé? Co tedy dělat?


Buďte si vědomi svého dechu, vnímejte, že tato situace nastala, že pociťujete strach a několikrát se zhluboka nadechněte. Dech má tu úžasnou vlastnost, že opravdu dokáže ovlivnit naše myšlenky a emoce!


2. DRŽENÍ TĚLA

Věděli jste, že držení těla má velký vliv na naše sebevědomí, na to jak se cítíme a působíme na okolí? A ještě větší na náš dech. Pokud je držení stejné, jako první obrázek, stlačujeme hrudní koš, což má za následek omezený pohyb bránice a plíce se tak nemohou dostatečně rozpínat.


Jen si to zkuste, úplně se uvolněte, zakulaťte záda, nechte vyklenuté břicho, bradu dopředu a vnímejte jak se cítíte. Jak by na vás působil člověk s tímto držením těla? Sebevědomě, plný energie, vitality?


A nyní se zaměřte na svá chodidla, přeneste váhu na jejich střed a začněte se pomalinku vytahovat za korunou hlavy vzhůru, úplně přirozeně napřimovat páteř, stáhnout ramena od uší a do strany, usmát se. Změnilo se něco? Jak se cítíte nyní? Je to obrovský rozdíl, nemyslíte? A kromě toho jde i lépe dýchat :)


Správné držení těla přispívá k lepšímu dýchání a sebevědomí - tedy vědomí sama sebe, svých pocitů, myšlenek, potřeb, přání.



3. JINOVÉ AKTIVITY

Jin je ze symbolu "jin&jang" ta černá část, ženský element, tmu, pasivitu, poddajnost, přijímání. Jin koresponduje se zemí a vodou, symbolizuje levou stranu, stranu srdce, emocí, empatie. Je spojen s odpočinkem, relaxací. Tedy i jinové aktivity jsou takové, při kterých dokážeme relaxovat, zastavit a uvědomovat si svůj dech, tělo, smysl a podstatu bytí.


Žijeme ve světě, kde převažuje jang - mužský element, značící aktivitu. Rychlý způsob života, stres, mužské aktivity nás "vykolejili" z rovnováhy dualit, proto je potřeba umět odpočívat, načerpat energii jinovými aktivitami.


Níže je relaxační jóga, kterou jsem nahrála pro své jogínky, aby si mohly cvičit doma :)


4. PRÁCE SE STRACHEM

Máme dva vrozené strachy - strach z volného pádu a z hlasitých zvuků, všechny ostatní strachy jsou získané, ať už výchovou nebo našimi zkušenostmi. Strach je naší přirozenou vlastností. Něčím, co pociťujeme téměř denně. Strach může být velký pomocník - kdybychom ho neměli, možná by nás už dávno srazilo auto nebo bychom skočili z balkónu.

Nicméně ne vždy je užitečný, naopak bych řekla, že v nějakých situacích je spíše naškodu. Kdy? Tak například, když se strachujeme o to, co by o nás řekli ostatní, nebo když si vytváříme situace/scénáře, které se nikdy nestaly (a pravděpodobně ani nikdy nestanou) nebo při strachu vykročit ze své komfortní zóny, udělat první krok - a to i přesto, že jsme přesvědčeni, že je správný, tedy strach z neúspěchu. No a mohla bych pokračovat dál a dál..


V těchto situacích je potřeba se svým strachem pracovat:


1. Buďte si vědomi svého strachu, vnímejte, že je tu s vámi

2. Zaměřte se na držení těla a pozorujte svůj dech, zklidněte ho, prodlužte - až do okamžiku, kdy budete plně dýchat (pomůckou je představit si trup jako balónek, který s nádechem nafukujete nahoru a do stran, s výdechem veškerý vzduch z balónku zase vypouštíte)

3. Je několik metod, jak se strachem pracovat.. Mně nejvíce vyhovuje si uvědomit, kde začíná a proč tu je. Vedu sama se sebou dialog - z čeho přesně mám strach, mám s tím mám nějaké předchozí zkušenosti - jestli to, čeho se bojím už se někdy opravdu stalo.. A v neposlední řadě se sama sebe ptám, jak to mohu řešit, pokud to řešení má..

4. Nakonec poděkujte vašemu strachu, že vás chrání, ale také mu sdělte, že ho momentálně nepotřebujete :)


Rada na závěr: Pokud se chystáte na něco nového, ať je to cokoliv a máte obavy, jestli to bude fungovat, jestli vy jste dost dobrá, máte dostatek zkušeností atd.. Velmi mi pomáhá afirmaci "DOVOLUJI SI DĚLAT CHYBY" nebo "DOVOLUJI SI NEBÝT DOKONALÁ, ALE DĚLAT VĚCI NEJLÉPE, JAK UMÍM" či "DOVOLUJI SI MÍT STRACH Z KRITIKY A PŘESTO DO TOHO JDU"


Přeji vám hodně sil a otevřenou mysl :)

188 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page