top of page
Obrázek autoraJohana Vozdeková

Poznej sama sebe

Na začátku je to vždy jen sen! Sen tak neskutečný, že se na něj bojíme jen pomyslet! Jenže on se objevuje stále častěji. Kdykoliv máme volnou chvíli, je tu! Při dlouhém čekání v koloně, při obědě, když večer uleháme do postele, ale i při probuzení nebo během čtení knih..


Připomene se také pokaždé, když se nám

nedaří a přemýšlíme nad změnou. Po nějaké době už vlastně ani onen sen není tak nereálný.. Jednoho dne se přistihneme, jak bereme tužku a papír, a každé myšlence, která do této chvíle byla pouze představou uvnitř vaší hlavy, vkládáme reálnou podobu. Jakoby jsme v ten moment vytvářely obraz. Obraz, který nás ohromí natolik, že zavíráme oči a říkáme si co kdyby tohle opravdu byl můj život? Cosi uvnitř nás se raduje, možná je to intuice, která nám dodává odvahu.. Tedy jen do té chvíle, než se do všeho zapojí ten věčný kritik - naše levé polovina mozku! Ta, která si dala za úkol nás chránit a udržovat v bezpečí - tedy v tom, co nám je tak dobře známé.


Přichází první pochyby a rozhovor s naším (občas největším) soupeřem - tedy se sebou samou!

"Tohle nemůžeš?"

"Ale proč ne?"

"Co když to nebude fungovat? Máš svých starostí dost! Raději se více snaž v práci, třeba jednou přijde to povýšení!"

"Ale co když mě má práce už nijak nenaplňuje?"

"A co bys jako chtěla dělat? Uvědom si, že máš měsíční plat, kancelář, pevnou pracovní dobu, máš jistoty, chápeš to? Ty prostě nemáš na to začít nový život! Nemáš ani peníze, ani dostatečné vědomosti! Buď ráda za to, že máš takovou práci, jakou máš!"


Vyhrál!

Už zase...! Mačkáme papír, který házíme do koše s vědomím, že na to vážně nemáme! Vždyť kdo jsem, abych si mohla dovolit to, co před chvílí plnilo, do té doby prázdnou, stranu papíru?!


Na chvíli na ono volání zapomínáme a

vracíme se zpátky do své denní rutiny. Jenže po nějaké době je tu znovu. Jako bychom věděly, že nyní je ten správný čas. Rozhodneme se vše sdílet s lidmi z našeho nejbližšího okolí! Jenže v ten moment přichází další várka pochybností! Jakoby se spojili s tím kritikem uvnitř naší hlavy.. Mají tolik otázek, na které zatím neznáme odpověď.. A kdo ví, jestli vůbec někdy budeme..


Ptáme se samy sebe, proč vůbec máme tyto myšlenky, když pak přichází pochybnosti ze všech stran? Proč je to tak silné, když nás pak zlomí každé slovo nedůvěry?


Také jsem tyto myšlenky měla

Dlouhé roky jsem snila o vytvoření své vlastní značky, která bude podporovat ženy po celém světě! Jenže.. Sama jsem nebyla spokojena - s vlastním tělem, s tím, kde se v životě nacházím, měla jsem jasnou vizi toho, co bych chtěla dělat, ale chybělo mi sebevědomí k naplnění mého snu! Nevěřila jsem sama sobě, nepřišla jsem si dost zkušená, vzdělaná! Záleželo mi na názoru ostatních a tak jsem stále hledala cestu, jak se zavděčit všem okolo, zatímco jsem se vzdalovala sama sobě!


Až do jednoho okamžiku, ve kterém se všechno změnilo!

Rozhodla jsem se! Tak jednoduché to bylo! Vzala jsem jedno teď a slíbila si, že tentokrát to dotáhnu do konce! Nezačala jsem však byznys plány, jak se všude doporučuje, nýbrž prací sama na sobě!


Napsala jsem si seznam otázek, na které

jsem upřímně odpovídala. Na některé otázky byla odpověď jednoduchá, na jiné jsem byla schopna odpovědět až časem.. Začala jsem každé ráno meditovat, dělala vizualizační cvičení.


Vypsala si všechny oblasti - zdraví, vztahy, práci, peníze, úspěch, sebe-vědomí, ... a postupně k nim připisovala, co v té, či oné oblasti nefunguje. Pak si napsala PROČ to nefunguje, jaká jsou má přesvědčení. Víte, tato přesvědčení si vytváříme (ve většině případech) už v dětsví a stanou se nám tak přirozená, že si je ani neuvědomujeme! Ale "Nemůžeš změnit své myšlenky, pokud nevíš, jaké jsou!".. Proto jsem si psala vše, co mě napadlo, a pak se zamýšlela, jestli, kolikrát i třeba nepatrná věc, může mít nějakým způsobem dopad na to, co se v mém životě nyní děje..


Když jsem byla s "negativními přesvědčeními" hotová, začala jsem je měnit na pozitivní afirmace, které jsem si opakovala neustále dokola! Napsala jsem si je na malé papírky, které jsem nosila v peněžence (stále tam jsou :)) a četla je při čekání na poště, před spaním, prostě kdykoliv, kdy jsem si na ně vzpomněla. Ze začátku to bylo, jako bych lhala sama sobě, jenže náš mozek nemá rád, když nemá pravdu, proto se po nějaké době začalo vše měnit. Začala jsem věřit všemu, co jsem si říkala! I můj život se začal dost podstatným způsobem měnit!


Poté jsem do své denní rutiny zařadila vděčnost! Každé ráno, hned po probuzení, jsem si vybavila 3 věci, za které jsem vděčná, usmála se a teprve až pak vstala. Najednou jsem se každým dnem cítila lépe a lépe - ve svém vlastním těle, sama se sebou. Začala jsem se sobě opět líbit, častěji oblékala sukně i šaty, které dlouhou dobu ležely na dně skříně, dělala si na sebe čas, více o sebe pečovala a také jsem začala poslouchat své tělo a jedla jen tehdy, kdy si o to žádalo, což jsem předtím nedokázala!


Proto jsem při tvorbě Osobního plánovače neváhala ani chvíli a vše, co pomohlo mně, do plánovače vložila. Dle mého názoru je ta část "Poznej sama sebe" jednou z těch nejdůležitějších.. Protože to všechno opravdu začíná u vás - ať si to uvědomujete nebo ne.


Asi už jste poznaly, že to není plánovač, který vás bude udržovat v zóně komfortu! Ba naopak, pokud mu to dovolíte, může vám pomoci změnit váš život, změnit samu sebe a hlavně zamilovat se do té ženy, kterou vídáte denně v zrcadle :)



187 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page