top of page
Obrázek autoraJohana Vozdeková

Co je štěstí

Aktualizováno: 12. 12. 2017

"Štěstí, co je štěstí? Muška jenom zlatá!" tak nám ve své básni přibližuje definici Adolf Heyduk. Co ale opravdu znamená štěstí? Přeje se k narozeninám, uvádí se jako hlavní poslání našeho života, jak ho ale najít? Téma "Happiness" jsem si vybrala při závěrečné zkoušce instruktora jógy v Indii. A protože dnes je přesně rok, co jsem do Rishikeshe přijela, chtěla bych se s vámi se svou úvahou podělit.. Tak tedy štěstí..

 


Nejedná se o nic vnějšího, nedá se chytit, ba ani koupit či půjčit, protože náleží všem. Pokud se vydáte ho hledat, tak jako jsem to udělala já, nakonec zjistíte, že blíž jste ho ani mít nemohli.. Je uvnitř! Uvnitř každého z nás.. Ale jak už to bývá - pod svícnem je největší tma! 

 

Každý si pod tímto pojmem představuje něco jiného, zde je shrnutí, jak ho chápu já a co mi pomohlo ho najít:

 


Jak na štěstí v 7 krocích

 

1. Postoj 

 

Váš postoj je základem v každé situaci. Určitě znáte známé přirovnání se sklenicí - zda ji vidíte z poloviny prázdnou nebo plnou. A tak je to se vším. Vždy, když se snažíme proti něčemu bojovat, vrací se nám to úplně stejně zpátky. Z boje nemůže vzniknout láska, stejně tak jako z opravdové lásky nikdy nevznikne boj. Když bojujeme, chceme se něčeho zbavit, přitahujeme k sobě víc takových věcí. Je to nekonečný kruh, z kterého můžeme vystoupit pouze tím, že danou věc přijmeme takovou jaká je.

 

Místo toho, abyste se trápili kvůli určité věci (váha, zdraví, vztahy,...), zkuste to přijmou jako zkušenost, jako něco, co jste si vybrali, aby vás to mohlo posunout dál. Berte to jako učitele, jako lekci, která musela přijít.  

 

Má zkušenost: Dlouhé měsíce jsem bojovala proti své váze. Neměla jsem ráda sama sebe. Dříve jsem pracovala jako výživová poradkyně a nikdy jsem nechápala, co je na hubnutí tak těžkého - až do té doby než jsem si to zažila sama na sobě. Po třech letech jsem těch pár kilo navíc začala brát jako požehnání a věděla, že to jednou bude téma, kterému se budu věnovat.          

 

2. Vděčnost

 

Vděčnost je dalším pilířem spokojeného života. Občas mi přijde, že místo toho, abychom byli šťastni za to, co v životě máme, si neustále stěžujeme a žádáme o něco navíc. Mnoho z žen, které chodí na lekce, si stěžují například na silné ruce. Tak schválně - dejte si na chvíli ruce za záda a zkuste se bez nich napít. Pořád je tuk na rukou taková obtíž? Co takhle vděčnost za to, že nějaké máte. Každá mince má dvě strany a je jen na vás, jak na ně hledíte. 

 

Zkuste příště, až objevíte další věc, která je na vás špatně, poděkovat, že ji vůbec máte. A pokud to opravdu nejde, buďte vděčni za cokoliv jiného. 

 

3. Přestat se srovnávat

 

Třetím důležitým bodem je přestat se srovnávat s ostatními. Lidé vždy budou hezčí, chytřejší, štíhlejší, úspěšnější, bohatší. Uvědomte si, že jste originál, není tu nikdo druhý takový, jako jste vy! Proč se tedy neustále trápit a zabývat se pocity, že jste horší (či lepší) než ostatní? 

 

"Jak se k tobě lidé chovají, je jejich karma, ale to, jak reaguješ, je tvá!"

 

A přesně tak to je! Co takhle si místo neustálého posuzování a předhánění začít pomáhat? Možná, že právě ten dobrý pocit, který následně budete mít, je právě tím pocitem štěstí, který všichni tak urputně hledáme..

 

4. Přijetí sebe

 

Sebeláska, sebepřijetí, sebevědomí. Nemá to nic společného s egoismem. Každý z nás by měl mít sebe na prvním místě. Proč? Jak vás mají milovat ostatní, když to sami neumíte? Přijměte sebe přesně takoví, jací jste. Bez lásky k sobě samému vzniká velká závislost na ostatních, chceme po nich, aby nám dali přesně takové množství lásky, které potřebujeme a sami si dát neumíme. 

 

Vnímejte své potřeby, udělejte si čas sama na sebe, na to co máte rádi. Vyrazte si do přírody, kina, divadla, na večeři. V březnu jsem byla v Londýně na workshopu a jedna z přednášejících zmínila, že se učila sebelásce tím, že se zvala na rande! Šla prostě sama se sebou na rande, hezky se ustrojila, dala si výbornou večeři, mobil nechala doma a užívala si chvil, kdy měla možnost poznat sama sebe. Nedalo mi to a také jsem to vyzkoušela a musím říct, že je to úžasné. Někdy to spojím i s kinem nebo další aktivitou, kterou mám ráda. Že je to zoufalství? Možná pro ty, co neumí být sami a sebeláska je pro ně sprosté slovo ;-) 

 

5. Síla myšlenek

 

Pevně věřím v to, že každý z nás má nějaké poslání. Úkol, jak zlepšit tento svět. Bohužel ne všichni se rozhodneme jít si za tím. Naše společnost to nepodporuje, všichni, jež mají "uzavřenou mysl" vám budou říkat, že jste blázni, máte si najít normální práci a žít jako ostatní. 

 

Kdyby tomu tak opravdu bylo, proč bychom měli sny? Teď myslím ty denní. Co když nás naše podvědomí nabádá k tomu, abychom si je plnili? Zkuste se zeptat sami sebe, co opravdu chcete. Ne co chtějí rodiče, děti, přítel, ale VY! A pak si za tím jděte a důvěřujte procesu, protože když se jednou rozhodnete "celý vesmír se spojí, abys to mohl uskutečnit" P. Coelho. Občas to vypadá jako nejtěžší část vašeho života, když se pak ale ohlédnete, zjistíte, že byla největším požehnáním..

 

 

6. Vše je uvnitř

 

Všechny otázky, které máme jsou uvnitř každého z nás! Není nikdo druhý, kdo je zodpovědný za naše štěstí. Jsme to jen my sami. Neštěstí v dnešní době závisí právě na hledání štěstí venku. U partnera, v úspěchu, v penězích, doplňte si, co na vás sedí. Kupujeme drahá auta, velké domy, předháníme se, kdo bude mít lepší účes a více bot, ve skutečnosti pak nedokážeme ocenit zdraví, které máme. Jak říká Dalajláma, je to opravdu paradox dnešní doby. 

 

7. Přítomný okamžik

 

Posledním, sedmým bodem je naučit se žít v přítomném okamžiku. Odpustit a opustit vše, co se stalo v minulosti, protože tu už nezměníme. Není potřeba se stresovat přemýšlením o budoucnosti, ta naopak ještě nepřišla. Jediné, co můžeme změnit a ovlivnit je přítomnost. Toto je možná nejtěžší bod, protože společnost nás nutí neustále brát v potaz ať už minulost či budoucnost. Zkuste si třeba jen na 10 minut žít v naprosté přítomnosti a uvidíte, že neexistují strachy, problémy, jediné, co vnímáme je láska a bytí.

 

A o tom, dle mého názoru, celé je..

 

Přeji vám šťastný každý den, J.

64 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page