top of page

IKIGAI - objev své poslání

Aktualizováno: 17. 1. 2020

Věděli jste, že na některých místech naší země se lidé dožívají vyššího věku než jinde? Tak třeba v Japonsku na ostrově Okinawa. Právě severní část tohoto ostrova totiž obývá nejstarší ženská populace na světě.


Proč tomu tak je se vydal zjistit americký cestovatel Dan Buettner a zjistil, že nejen strava (hodně zeleniny a tofu, jedí v malých porcích), ale také četný počet přátel a ikigai mají vliv na dlouhověkost. Když Buettner pátral po tom, co ikigai znamená, zjistil, že je to důvod proč ráno vstát z postele. 


Martin Zimund z webu nekouc.cz popisuje výhody IKIGAI následovně:

  • Budete šťastnější, protože váš život vám bude dávat smysl

  • Budete mít více motivace a tím i sil, protože ráno budete mít důvod, proč vstát z postele

  • Budete dosahovat lepších výsledků při práci

  • Budete zdravější a dožijete se vyššího věku

  • Budete klidnější v nelehkých situacích, protože budete vidět „světlo na konci tunelu,“ neboli to, proč tady jste

K tomu, abyste ho mohli nalézt však potřebujete opravdu dobře znát sami sebe - v čemž vám může pomoci plánovač a (upřímné) zodpovězení otázek. Znát tedy své silné, ale i slabé stránky a být ochotna na nich pracovat, změnit je. A pak také (a to hlavně) - chtít najít svůj ikigai.


Pokud na googlu zadáte "ikigai", objeví se tento přehledný obrázek (trochu mi připomíná mandalu), který v sobě ukrývá ono tajemství Proč ráno vstát z postele




Co milujete. Co máte ráda, u čeho ztrácíte pojem o čase, co vás dělá šťastnou? Řekl vám někdy někdo, že vám úplně září oči, když jste mluvila o něčem, co vás baví? A co to bylo?O čem si můžete povídat dlouhé hodiny? Jak byste naplnila svůj den, kdybyste něměla žádné povinnosti a vůbec nic nemusela? Jaké knížky nebo články čtete?  Co byste chtěla dělat, kdyby peníze, strach, lidi kolem vás, společnost neměli žádný vliv?


V čem jste dobrá, buďte na chvíli tou sebevědomou ženou a rozepište se klidně na dvě A4 :) A nebo si v této otázce nechte poradit od lidí kolem vás. Velmi často si, hlavně my ženy, přiznáme pouze polovinu věcí, které nám jdou a ještě dodáme, že tak napůl. I to je důvod, proč při zodpovězení této otázky nemusíme být vždy úplně objektivní. Nebo si uvědomte, za čím s vámi nejvíce chodí? O jaké rady vás žádají? 

Shoduje se váš seznam s tím, co milujete? Výborně - jak je z obrázku patrné, objevila jste svou vášeň! 


Co svět potřebuje, toto je otázka, která záleží čistě na vašem názoru! Není potřeba ji zkoumat nějak do hloubky, ale upřímně si odpovědět, co svět kolem vás potřebuje. Každá změna, kterou chceme vidět ve světě vždy začíná nejprve v nás. Možná už jste ji prošla, naučila se ji a teď je ve vašich rukou ji předat dál :) Pokud se nějaké body z toho, co svět potřebuje shodují s tím, co milujete, pak jste objevila svou misi!


Za co můžete dostat zaplaceno. Při tvorbě tohoto seznamu vám přijde vhod vzpomenout si, za kterou ze svých dovedností jste už dostali v minulosti zaplaceno. Není od věci se také zamyslet nad tím, za co vy i další lidé platíte ostatním. Pokud si u nějakého bodu nejste jistí, zeptejte se pár lidí kolem sebe, zda by vám za danou věc/službu byli ochotni zaplatit, či nikoliv.


Překreslete si obrázek do svého plánovače a zkuste se nad tímto konceptem zamyslet. Nemusíte ho mít za den hotový. Naopak. Vemte si čas. Mít důvod proč ráno vstát může změnit váš život. Pevně věřím, že pokud člověk objeví svou misi, poslání, jeho život se stane naplněným a radostným. Práce zaujímá velké procento našeho života, tak proč se v ní trápit :) 


S láskou, Johana xx

86 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page